Enviat per: SRC | 14 Abril 2008

Coherència en la planificació i la gestió hidrològica?

planificació hidrològica Els ecologistes reclamen coherència en la planificació i la gestió hidrològica. Afirmen que s’ha d’evitar que l’aigua sigui utilitzada de forma partidista o que s’impulsin costoses infraestructures en els moments de crisis.

Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF/Adena reclamen coherència en la planificació i la gestió hidrològica i en la protecció dels rius i aqüífers tal com exigeix la Directiva Marc de l’Aigua. Aquestes organitzacions ambientals opinen que, per a evitar la temptació que l’aigua sigui utilitzada de forma partidista o s’impulsin costoses infraestructures en els moments de crisis, s’hauria de respectar escrupolosament la unitat de gestió de la conca hidrogràfica.

L’eficiència econòmica i sostenibilitat ambiental de l’ús de l’aigua, juntament amb el càlcul i respecte als cabals ecològics, haurien d’establir-se com criteris bàsics per a consolidar els usos de l’aigua o assignar nous recursos. Per aquest motiu, aquests grups ecologistes consideren urgent la revisió de les concessions i l’eliminació dels pous i extraccions il·legals en totes les conques afectades per la sequera.

Alternatives per Barcelona

Com a possibles alternatives per al proveïment de l’àrea metropolitana de Barcelona -ara greument amenaçada-, els ecologistes plantegen continuar amb la instal·lació de dispositius domèstics d’estalvi, la modernització de les xarxes de distribució, reutilització de les aigües, la compra de drets a altres usuaris com els regants de les conques catalanes, i molt especialment la redistribució dels recursos hídriccs, destinant els de major qualitat al proveïment urbà, d’acord amb allò que indica la Llei d’Aigües.

En aquest sentit, s’hauria de substituir l’aigua de qualitat que actualment s’utilitza en el regadiu de les conques internes de Catalunya (fins i tot a pocs quilòmetres de Barcelona) per aigua residual depurada (procedent de les depuradores d’aigües residuals de Barcelona i la seva àrea metropolitana) i destinar la primera al proveïment urbà. Totes aquestes mesures, moltes d’elles ja contemplades en els actuals plans de sequera, haurien de generalitzar-se en els programes dels plans hidrològics de conca amb la finalitat de protegir els recursos, evitar l’impacte ambiental i prevenir els futurs impactes de les sequeres.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: