Enviat per: SRC | 26 Març 2008

ECOINNOVACIÓ

 

logo ajuntament terrassa

Manel Pérez – Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassawww.terrassa.cat

President de l’Àrea d’Innovació i Desenvolupament Estratègic i Econòmic

(Article publicat al Diari de Terrassa, 10 de novembre de 2007)

Ni temps de lírica, ni temps de frivolitat, la “veritat incomoda sobre canvi climàtic” és un fet evident i colpidor: l’activitat humana, abocant gasos d’efecte hivernacle, ha produït canvis que afecten seriosament els ecosistemes naturals i posen en perill el mateix desenvolupament econòmic i social, la salut i el benestar de la humanitat.

Poca broma. Els científics (Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de NU –IPCC) exigeixen mesures a nivell mundial, i el Programa europeu sobre canvi climàtic ((PECC) incorpora polítiques i compromisos avaluables. Aquest és el camí.

Cal dir-ho ben clar. Aquesta veritat incòmoda ens aboca a canviar radicalment de perspectiva: no podem créixer i produir seguint la lògica i models actuals, profundament depredadors i malgastadors de recursos, i per altre banda, hem d’abandonar també qualsevol actitud passiva, indiferent o inhibidora (ja s’ho faran els governs mundials!).

L’informe Stern, on s’analitzen els aspectes econòmics del canvi climàtic, afirma que “els beneficis de l’adopció ràpida de mesures de mitigació per reduir les emissions, a més a més de representar un repte d’enorme magnitud a escala global, obre una amplia gamma d’oportunitats” que cal explorar amb talent, innovació i compromís.

La Comissió Europea a la seva comunicació sobre “les regions i el canvi econòmic”, ha marcat 30 temes prioritaris, entre elles les “d’afavorir una economia baixa en emissions de carboni” el que vol dir: estalvi, eficiència energètica i foment de les renovables. Que es pot traduir en un bon grapat de programes, projectes i iniciatives per promoure idees innovadores, serveis innovadors, tecnologies aplicades innovadores.

La Convenció catalana del canvi climàtic, ha plantejat recentment un Pla d’acció per a la mitigació del canvi climàtic 2008-2012.Totes les administracions, les empreses, els actors socials i ciutadans estem convocats a participar, i actuar amb urgència per emprendre mesures que permetin reduir les emissions. I el que és més rellevant: a aprofitar a fons tos els recursos i oportunitats. A convertir aquest repte en una gran oportunitat.

Terrassa, una ciutat singular per la seva trajectòria industrial que ha sabut adaptar-se als nous temps i fer una aposta decidida per la societat del coneixement, ha d’aspirar, ara, a fer de economia del canvi climàtic, un factor de canvi, d’innovació, un veritable catalitzador de noves oportunitats. Tenim centres tecnològics, institucions, entitats i empreses de llarg recorregut a la nostra història local, tenim un potent campus universitari vinculat als nous reptes de transformació de la ciutat. Terrassa, amb un patrimoni singular de la revolució industrial, pot convertir-se, ha de convertir-se en ciutat líder d’aquest canvi per una nova economia, la de la modernització ecològica.

El creixement econòmic dels darrers cicles sustentat en la urbanització intensiva del territori, ha tocat sostre. És raonable que els cotxes ocupin el 60 % de l’espai urbà?[1]. Aquest canvi de cicle, com afirmen molts experts, ha d’alliberar molts recursos, moltes capacitats, que podem transferir, invertir en els nous reptes i noves oportunitats associades al canvi econòmic per mitigar el canvi climàtic. Aquest és el tren de gran velocitat que no podem perdre. A Catalunya, encara que tímidament hem començat a avançar en aquesta direcció, l’any 2006 el nostre PIB va créixer un 3,9%, però el consum energètic es va reduir en un 0,1%, el que significa que aprofitem millor els recursos.

La ecotecnologia , totes aquelles tecnologies que ajudin a millorar ambientalment els nostres sistemes productius, i especialment les que han de permetre reduir la intensitat energètica associada als nostres productes (Circuitor i la seva Guía per optimitzar els recursos energétics és un excel·lent exemple); i la innovació entesa com a la capacitat de produir noves idees, noves formes d’organització, nous dissenys i nous productes (a casa nostre hem vist diferents exemples i possibilitats en el camp textil), ha de propiciar un nou referent: la ecoinnovació (o la innovació ecoeficient) que vol dir “qualsevol innovació real o potencial que crea valor afegit i ajuda a reduir l’ús dels recursos naturals i en conseqüència la degradació ambiental. La modernització ecològica de la nostra economia.

L’Ajuntament de Terrassa, des de totes les seves àrees d’activitat, i particularment amb l’implementació del Pla d’Innovació de la ciutat, volem invocar a tots els agents econòmics i socials, al conjunt de la ciutadania, a compartir aquest esforç mancomunat per fer de la ecoinnovació un factor de canvi generador de noves oportunitats, noves ocupacions i perfils professionals, nous itineraris formatius, nous serveis per la societat, i el que és fonamental, un factor generador de major benestar i cohesió social.

Terrassa, novembre 2007


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: